OPĆINA SVETI ILIJA

Vrijeme danas: °

Mladi općine

Mladi Općine Sveti Ilija

Malo je općina u Varaždinskoj županiji u kojima mladi imaju tako veliku i važnu ulogu kao što je to u Općini Sveti Ilija. Mladi su kreatori i nositelji mnogih zanimljivih programa, ideja, društvenih i sportskih događanja. Mladi su angažirani i željni da život u svojoj Općine učine zanimljivijim i boljim na radost i veselje svih žitelja Općine. To je najbolji način kako se radom na svim poljima javnog, sportskog i društvenog života stvaraju čvrsti temelji na kojima se može graditi budućnost.  Mladi su jamstvo opstanka i razvoja Općine Sveti Ilija.

No, valja istaknuti da je takav odnos mladih prema rodnome kraju i mjestima u kojima žive izravna posljedica dobro osmišljene politike koju općinsko čelništvo (više projektno nego institucionalno) već nekoliko godinama sustavno provodi prema mladima. Tu prije svega treba istaknuti izgradnju potrebne infrastrukture, od komunalne i društvene do sportske, koja omogućuje mladima da se snažno uključe i daju doprinos gradnji kvalitete života u svojoj Općini. Realizacijom projekta izgradnje širokopojasnog interneta Općina Sveti Ilija dovršit će veliki projekt izgradnje infrastrukture koja mladim omogućuje da kroz kreativnost,  razvijanje vlastiti sposobnosti i interesa više sudjeluju u kreiranju svakodnevnog života u mjestima svoga življenja.

Odrastanje u zagrljaju  ljubavi

Shvaćajući važnost i ulogu mladih u životu svakog naselja, Općina Sveti Ilija je unatrag desetak godina snažno iskoračila i odlučno krenula u realizaciju više projekata koji su od vitalnog interesa za život mladih od najranije dobi do starije maloljetnosti. U Svetom Iliji u suradnji s časnim sestrama otvoren je Dječji vrtić Anđeo. To je mjesto gdje mališani predškolske dobi pod sigurnim krovom odrastaju okruženi ljubavlju i toplinom zajedništva. Općina Sveti Ilija kontinuirano ulaže u podizanje standarda u osnovnim školama u Beletincu i Svetom Iliji kroz dogradnje i uređenje učionica, kabineta i drugog školskog prostora. Mlade sportaše u Beletincu najviše je obradovalo otvorenje nove športske dvorane koja mladima omogućuje bavljenje sportom tijekom cijele godine. Napravljeni su i projekti za izgradnju nove školske zgrade sa športskom dvoranom u Svetom Iliji. Realizacijom toga projekta prestat će potreba mladih iz naselja Općine Sveti Ilija da u slobodno vrijeme u zimskim mjesecima odlaze na sportske i druge aktivnosti u susjedne općine ili grad Varaždin.

Mladi i šport

U razvoj športa Općina Sveti Ilija ulaže velike napore. Gotovo da nema naselja u kojemu nije izgrađen neki od sportskih terena. Svakako najviše se ulaže u razvoj nogometa koji kod mladih i dalje privlači najveći interes. Tome značajno doprinose i uspjesi koje postižu NK Bednja iz Beletinca i NK Obreš iz Svetog Ilije. Riječ o klubovima koji imaju svu potrebnu sportsku infrastrukturu za rangove natjecanja u kojima se natječu. Na desetine generacija mladih svoje prve sportske korake napravilo je na terenima tih klubova, no ništa manje značenje za razvoj mladih nemaju ni drugi športski klubovi (ŠRK Keder, Društvo za šport i rekreaciju Doljan, Rekreativno-športska udruga Seketin, Društvo za šport i rekreaciju Tomaševec Biškupečki …) u kojima mladi imaju najveću ulogu. Rekreativno bavljenje športom u školskim i drugim klubovima potiče mlade na kreativnost i zajedništvo snažno utječući na razvoj tjelesnih, psihičkih i socijalnih osobina mladih ljudi.

Kultura i obrazovanje

Mladi su kreatori, pokretači ili podupiratelji i drugih društvenih i kulturnih programa što ih stavlja u samo središte nositelja novih ideja. No to nije znak da se zaboravlja narodna tradicija i kulturno naslijeđe koje baštine. Na tom polju najznačajniji ulogu imaju škole i Kulturno umjetničko društvo Beletinec. Kad mladi pjevaju, plešu i sviraju tradicionalne pjesme ne samo da šalju poruku da poštuju i uživaju u naslijeđu svojih predaka, nego jasno pokazuju put kojim žele ići i na čemu žele graditi svoj sustav vrijednosti. Poštivanje tradicije, kulture i vjere potvrda je narodne pripadnosti i čvrsta poruka da će tako biti i u budućnosti.

Unatoč tome što se mladi Općine Sveti Ilija ne mogu pohvaliti institucionalnim okvirom djelovanja kroz koji bi kanalizirali svoje stavove, mišljenja, prijedloge i probleme koji se tiču mladih, oni se pojavljuju kao organizatori ili sudionici u gotovo svim kulturnim, zabavnim i sportskim događajima.  Kvaliteti života mladih, posebno onih koji su odlučili napraviti iskorak više na polju obrazovanja, Općina Sveti Ilija redovito i sustavno daje potporu. Korisnika učeničkih i studentskih stipendija svake je godine sve više što jasno govori da je želja općinskog čelništva predvođenog načelnikom Marinom Bosiljem izgraditi Općinu u kojoj će mladi visokoobrazovni ljudi biti kreatori i nositelji njenog budućeg razvoja.   

 

 

 

Skip to content