OPĆINA SVETI ILIJA

Vrijeme danas: °

Kulturno-umjetničko društvo Beletinec

Kultura

Na području Općine Sveti Ilija nalaze brojni primjerci kulturnih dobara koji su svojevrsni svjedok vremena. Kulturna dobra poput župne crkve Svih Svetih u Beletincu, župne crkve Svetog Ilije i župnog dvora u Svetom Iliji, te dvorca Patačić –  Puttar u Seketinu zaštićena su Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Područje Općine Sveti Ilija bogato je baštinom koja je popisana i evidentirana u dokumentaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu, ali za nju još nije izvršeno vrednovanje i utvrđivanje svojstva kulturnog   dobra. Radi se o raspelima po naseljima Općine, kuriji Sladović te kapelici Presvetog Trojstva i Navještenja Majci Božjoj u Svetom Iliji. Općina Sveti Ilija može se pohvaliti i rijetkim primjercima tradicijske stambene arhitekture (stare kuće, drvene klijeti, tradicijski bunari, vinogradarske preše).

 

Kulturno – umjetničko društvo “Beletinec”                                                                   

Jedan od glavnih nositelja kulturnih događanja u Općini Sveti Ilija je Kulturno umjetničko društvo ”Beletinec”. Društvo je osnovano 2005. godine i djeluje kroz tri sekcije: mješoviti zbor, tamburaški orkestar i vezilje. U organizaciji KUD-a, u društvenom domu Beletinec, svake se godine održava kulturno zabavna manifestacija “Anino u Beletincu”. Manifestacija iz godine u godinu bilježe sve veći broj posjetitelja. Također, redovito se održavaju i smotre folkora. KUD je pokretač projekta „Od konoplje do platna“ kojim se želi prikazati način obrade tkanine od sjetve do završnog veza. Osim u društvenom domu Beletinec, dio kulturno zabavnih manifestacija održava se u Pastoralnom centru Vilima Cecelje u Svetom Iliji te društvenom domu u Seketinu.

Općina je posebno ponosna na dugogodišnju prijateljsku suradnju s hrvatskim izaslanstvom iz Općine Devinska Nova Ves iz Republike Slovačke. Naime, u spomenutoj Općini živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj i tu se svake godine u lipnju održava Festival hrvatske kulture.

Osim KUD-a “Beletinec” i ostale udruge aktivno doprinose organizaciji društvenih i kulturnih zbivanja u Općini.

      _MG_0290b      _MG_0303b      _MG_0046a   

      _MG_0238b      _MG_0298b      _MG_0256a

Kontakt:

Kulturno-umjetničko društvo “Beletinec”

Stjepana Radića 19, Beletinec

42 214 Sveti Ilija

Tel: 042 749 270, 099 445 0002

e-mail: kud.beletinec@gmail.com

Predsjednik: Franjo Kuharić

Skip to content