OPĆINA SVETI ILIJA

Vrijeme danas: °

Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima koji se školuju na visokim učilištima za akademsku godinu 2017./2018.

Općinski načelnik Općine Sveti Ilija raspisao je natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima s područja Općine Sveti Ilija...

Prijem novorođenčadi

U prostoru seoskog turizma „Kod Barbare“ 05. rujna održan je prvi prijem novorođenčadi u 2017. godini. Čelnici Općine su tom...

Dobrodošli na internet stranice Općine Sveti Ilija

Pratite novosti, projekte i natječaje koje provodi Općina Sveti Ilija. Informirajte se o poticajima i projektima koje smo pripremili za vas, uključite se u javne rasprave i šaljite nam vaše prijedloge kako bi zajedničkim snagama doprinijeli napretku naše općine.

PROČITAJ VIŠE
NATRAG NA VIJESTI
Općina Sveti Ilija26.05.2015

Općinski izlet Bleiburg – Maribor

U ranim jutarnjim satima, 16. svibnja 2015. godine, grupa od stotinjak žitelja Općine Sveti Ilija predvođena općinskim načelnikom Marinom Bosiljem krenula je na put prema Bleiburgu kako bi na dostojanstven način obilježila sedamdesetu obljetnicu bleiburške tragedije. Po dolasku u Bleiburg grupa se uputila na Bleiburško polje te obišla Spomen obilježje i odala počast svim žrtvama. Uz Spomen obilježje grupa je obišla i bistu svećenika Vilima Cecelje. Komemoracija koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić započela je molitvom odrješenja na groblju Unterloibachu. Točno u podne započela je sveta misa za sve žrtve Bleiburga i križnih puteva. Nakon završetka svete mise grupa je krenula prema Mariboru. Vrijeme provedeno u Mariboru iskoristilo se za posjet “Staroj trti”. Radi se o najstarijoj vinovoj lozi na svijetu koja simbolizira bogatu vinsku kulturu Maribora. Loza raste uz zid muzeja “Hiša stare trte” (Kuća stare trte). Kulturne znamenitosti Maribora poput Mariborske katedrale, dvorca Maribor ili stupa kuge nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Naravno, nije izostalo ni uživanje u kavi ili osvježavajućem piću na prekrasnom, suncem okupanom, gradskom trgu. Grupa se kući vratila u večernjim satima sa mnoštvom pozitivnim dojmova i nadom da će u budućnosti biti organiziran još poneki izlet koji će obogatiti knjigu sjećanja i uspomena svakog izletnika.

bleiburg 3 bleiburg2

bleiburg4 bleiburg5

bleiburg6 bleiburg21