OPĆINA SVETI ILIJA

Vrijeme danas: °

Produženi boravak za učenike nižih razreda osnovnih škola s područja Općine Sveti Ilija!

Od iduće školske godine kreće produženi boravak za učenike nižih razreda osnovnih škola s područja Općine Sveti Ilija. Za tu svrhu...

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Sveti Ilija u 2018. godini

Općinski načelnik Općine Sveti Ilija raspisao je dana 21. svibnja 2018. godine Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih...

Dobrodošli na internet stranice Općine Sveti Ilija

Pratite novosti, projekte i natječaje koje provodi Općina Sveti Ilija. Informirajte se o poticajima i projektima koje smo pripremili za vas, uključite se u javne rasprave i šaljite nam vaše prijedloge kako bi zajedničkim snagama doprinijeli napretku naše općine.

PROČITAJ VIŠE

Kulturno-umjetničko društvo Beletinec

Kultura

Na području Općine Sveti Ilija nalaze brojni primjerci kulturnih dobara koji su svojevrsni svjedok vremena. Kulturna dobra poput župne crkve Svih Svetih u Beletincu, župne crkve Svetog Ilije i župnog dvora u Svetom Iliji, te dvorca Patačić –  Puttar u Seketinu zaštićena su Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Područje Općine Sveti Ilija bogato je baštinom koja je popisana i evidentirana u dokumentaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu, ali za nju još nije izvršeno vrednovanje i utvrđivanje svojstva kulturnog   dobra. Radi se o raspelima po naseljima Općine, kuriji Sladović te kapelici Presvetog Trojstva i Navještenja Majci Božjoj u Svetom Iliji. Općina Sveti Ilija može se pohvaliti i rijetkim primjercima tradicijske stambene arhitekture (stare kuće, drvene klijeti, tradicijski bunari, vinogradarske preše).

 

Kulturno – umjetničko društvo “Beletinec”                                                                   

Jedan od glavnih nositelja kulturnih događanja u Općini Sveti Ilija je Kulturno umjetničko društvo ”Beletinec”. Društvo je osnovano 2005. godine i djeluje kroz tri sekcije: mješoviti zbor, tamburaški orkestar i vezilje. U organizaciji KUD-a, u društvenom domu Beletinec, svake se godine održava kulturno zabavna manifestacija “Anino u Beletincu”. Manifestacija iz godine u godinu bilježe sve veći broj posjetitelja. Također, redovito se održavaju i smotre folkora. KUD je pokretač projekta „Od konoplje do platna“ kojim se želi prikazati način obrade tkanine od sjetve do završnog veza. Osim u društvenom domu Beletinec, dio kulturno zabavnih manifestacija održava se u Pastoralnom centru Vilima Cecelje u Svetom Iliji te društvenom domu u Seketinu.

Općina je posebno ponosna na dugogodišnju prijateljsku suradnju s hrvatskim izaslanstvom iz Općine Devinska Nova Ves iz Republike Slovačke. Naime, u spomenutoj Općini živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj i tu se svake godine u lipnju održava Festival hrvatske kulture.

Osim KUD-a “Beletinec” i ostale udruge aktivno doprinose organizaciji društvenih i kulturnih zbivanja u Općini.

      _MG_0290b      _MG_0303b      _MG_0046a   

      _MG_0238b      _MG_0298b      _MG_0256a

Kontakt:

Kulturno-umjetničko društvo “Beletinec”

Stjepana Radića 19, Beletinec

42 214 Sveti Ilija

Tel: 042 749 270, 099 445 0002

e-mail: kud.beletinec@gmail.com

Predsjednik: Franjo Kuharić